Wat zijn datablokken?

Met behulp van datablokken kun je een bibliotheek bouwen van terugkerende gegevens.

Wietse van den Brink avatar
Geschreven door Wietse van den Brink
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Vaak komen bepaalde onderdelen van een receptuur of productspecificatie vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan een standaard allergenenverklaring of een bereidingswijze. Soms kan het gaan om een volledig ingevoerd tabblad, zoals microbiologische gegevens of verpakkingsinformatie.

Dit soort terugkerende gegevens kun je definiëren in een datablok. Recepturen kunnen vervolgens deze gegevens inladen vanuit een datablok. Zo bouw je aan een bibliotheek van vaste waarden, die door meerdere recepturen gebruikt kunnen worden.

Hoe maak je een datablok?

In dit voorbeeld maken we een datablok voor de "ingrediëntenverklaring".

1) Klik op datablokken in het hoofdmenu

2) Maak een nieuw datablok aan

3) Voer de gegevens in voor ons nieuwe datablok

• [1] Geef het datablok een toepasselijke naam, zodat deze makkelijk terug te vinden is vanuit de recepturen

• [2] Voer de juiste gegevens in

• [3] Klik op "opslaan"

Hoe gebruik je een datablok?

Vanuit een receptuur kunnen één of meerdere datablokken gebruikt worden.

Overal waar je bovenstaande blauwe icoontje ziet, kunnen gegevens worden ingeladen vanuit een datablok.

Soms omvat het datablok een geheel tabblad (zoals bij microbiologische gegevens of verpakking). Het kan ook gaan om een enkel veld, zoals bij de ingrediënten verklaring.

Volg deze stappen om ons datablok te gebruiken in een receptuur

1) Open een receptuur en ga naar het "ingrediëntendeclaratie" tabblad

Klik vervolgens op het blauwe icoontje achter "ingrediënten verklaring" om een datablok te kunnen selecteren

2) Selecteer ons datablok

Selecteer het eerder gemaakte datablok [1] en klik op gegevens ophalen [2].

3) Het datablok is ingelezen

De gegevens zijn nu ingelezen en de koppeling met het datablok is gemaakt.

Let op:

• De ingelezen tekst mag handmatig aangepast worden. Indien er opnieuw op "gegevens ophalen" geklikt wordt zul je zien dat de data weer opnieuw ingelezen wordt vanuit het datablok.

• Een datablok kan meerdere velden bevatten. Zo kan hetzelfde datablok gebruikt worden voor bijvoorbeeld "microbiologische gegevens", "verpakking" en "bereidingswijze".